Tüm pazaryerlerinizi tek bir panelden kolay ve güvenle yönetin. Trendyol, Hepsiburada, N11, Çiçeksepeti, Amazon, Pazarama, PTT AVM, GXLocal, Ozon ve E-Ticaret sitenizi entegre edebilirsiniz.
Daha fazla bilgi alDijital dönüşüm hayatımızın her alanında hem farklılıklar hem de kolaylıklar getirdi. Özellikle hata payı ve risk oranı yüksek olan muhasebe alanında yaşanan dijital dönüşümün sağladığı katkılar göz ardı edilemez. E- fatura ve e-arşiv gibi uygulamalarla muhasebe alanı pratiklik kazanan alanlardan biri haline geldi. Peki, e-fatura ile e-arşiv arasındaki farklar nelerdir? E fatura nedir? E- arşiv nedir? Merak ediyorsanız, yazımızı mutlaka okuyun!
Teknolojinin gelişmesi beraberinde dijital dönüşümü getirdi. Bu dönüşümle yepyeni kavramlar da hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Özellikle finans sektöründe ve muhasebe mesleğinde e-fatura ve e-arşiv gibi kavramlar bugün en çok konuşulan kavramlar. Üstelik bu alanda getirilen bazı yasal zorunluluklar da var.
Elektronik fatura mükellefi olan işletmeler arasında yine elektronik ortamda hazırlanan ve gönderilen faturalara e-fatura deniyor. E-fatura ile kağıt çıktısı alınması gerekmiyor. E-fatura Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sunucuları ile gönderilip alınıyor.
E-fatura mükellefi olmayan işletmelerle kişilere elektronik ortamda fatura gönderilmesine ve saklanmasına imkan tanıyan uygulamaya e-arşiv deniyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’na yalnızca arşivlenen e-arşiv faturalarının raporlaması yapılıyor. Burada önemli bir nokta var: E-fatura kullanan tüm mükelleflerin e-arşiv de kullanma zorunluluğu oluyor.
E-fatura ile e-arşiv arasında bazı farklar var. Bu farkları şöyle maddeleyebiliriz:
1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle işletmeler için e-fatura sistemine geçmek zorunlu hale geldi. E-fatura sistemine geçtikten sonra e- arşive de eş zamanlı olarak kayıt olunması yine şirketler için zorunlu bir zorunluluk oldu. E-ticaret yapan ya da internet ortamında reklamcılık ve ilan gibi hizmetler veren kişilerin ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içerisinde e-arşiv faturaya geçiş yapmaları bekleniyor. E-arşiv ve fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler tarafından vergi mükellefi olmayanlara düzenlenecek olan faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 bin TL’yi aşması durumunda ve vergi mükelleflerine düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarı 5 Bin TL’yi aşması halinde, faturalarını e-Arşiv Fatura olarak GİB Portal üzerinden düzenlemeleri yine yasal bir zorunluluk.
10 milyon TL’den 5 milyon TL’ye düşürülen ciro limiti değişikliği dışında e-fatura uygulamasında birkaç yeniliğe daha gidildi. 1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle uygulanması zorunlu olan e-fatura uygulama maddeleri ise şunlar:
Nesnelerin interneti (IoT), internetin sunduğu hizmetler ve siber-fiziksel sistemler olmak üzere üç aşamadan oluşan bir sistemler kümesi olan endüstri 4.0, bugün pek çok ...
2022 yılı muhasebe ve vergilendirmelerdeki güncellemelerin devreye gireceği bir yıl olacak. 1 Temmuz 2022 tarihinden geçerli olacak e-fatura zorunluluğu ne gibi değişikli...
Profesyonel yaşamda olduğu kadar gündelik evrak işlerinde de kullandığımız ıslak imza, online belgelerde e-imza olarak kullanılıyor. e-imza Nedir, e-imzanın sahip olduğu...