Tüm pazaryerlerinizi tek bir panelden kolay ve güvenle yönetin. Trendyol, Hepsiburada, N11, Çiçeksepeti, Amazon, Pazarama, PTT AVM, GXLocal, Ozon ve E-Ticaret sitenizi entegre edebilirsiniz.
Daha fazla bilgi alAlacaklı kişi borçlu olan kişiden alacağını alamadığı durumlarda uzlaşma sağlamak ister. Fakat alacaklının kendi istediği koşullarda gerçekleşmezse, alacaklı avukat aracılığı ile ya da kendisi icra takibine başvuru yapabilir. Bunu adliyelerin icra dairesinden yapar. Takip işlemi başlatılırken alacaklı kişiden başvuru harcı falan talep edilmez.
Takip işlemi başladığı andan itibaren borçlunun banka hesapları incelenir. Para akışı sağlanıyor ise banka hesapları bloke edilir. Eğer üzerinde araba vs. gibi taşınabilir mal bulunur ise icra yolu ile elinden alınır. Borçlu borcunun tamamını ödedikten sonra hatta avukat ücreti bulunuyorsa onunda harcını ödemek zorundadır. Bu işlemler yapıldıktan sonra icra dosyası kapama talebinde bulunur. İcra dosyası kapatılarak şahsına temiz kâğıdı verilir.
Günümüzde icra resmi daireler tarafından yapılan bir işlem olarak biliniyor. Hatta icra dosyası nedir? İcra dosyası nasıl kapanır? En çok merak edilen sorular arasındadır. Herhangi bir nedenden dolayı kamu ya da özel kurumuna borcu bulunan kişinin borcunu ödemediği durumda ortaya çıkan bir kavramdır.
Alacaklı ise, borçlunun belirlendiği zaman içerisinde alacağını almadığı durumda icra mahkemelerine verme hakkına sahiptir. Bunun için bir avukat seçilir. Daha sonra avukat tarafından icra dairesinde gerekli dosyalar hazırlanır. Daha sonra borçlu kişinin borcunu ödemesi yasal takip oluşturulur. İlk olarak borçluya tebligat niteliğinde bir zarf gönderilir. Bu tebligatın içerisinde borçlunun bilgileri ve borç tutarı bulunur. Ödeme şartı bulunan resmi bir evraktır.
Borçluya gerekli kurum tarafından gönderilen resmi evrak oldukça önemlidir. Borçluya borcunu ödemesi için belirli bir süre verilir. Bu süreç bittiği an alacaklı borçlunun maaşına ve taşınabilir mala sahip ise bunlara avukatın talebi doğrultusunda haciz konabilir.
Hatta taşınabilir mal hariç taşınmaz mala da haciz işlemi uygulanabilir. Bu gibi durumların olmaması için borçlu alacaklı kişinin avukatı ile anlaşma yoluna gidebilir. Bu borcu taksit halinde ödeme imkânı bulunuyorsa taksitlendirilerek parça halinde ödenebilir.
Ne yazık ki bazı hukuk büroları hukuku çiğneyerek borçlu kişiyi sürekli rahatsız veriyor. Borçlu dışında borçlunun aile bireylerini arayarak rahatsızlık verebiliyor.
Günümüzde birçok vatandaşın en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de icra dosyası nasıl sorgulanır? Sorusudur. Bu çoğu kişi tarafından e-devlet kapısı üzerinden yapılabiliyor. E-devlet kapısı üzerinden doğum yardımı, imar barışı, SGK dokümanı, ikamet belgesi ve icra dosyaları gibi işlemler milyonlarca kişi tarafından yapılıyor.
İcra dosyasının takibinin yapılması için e-devlet sitesine girilmesi gerekiyor. Daha sonra arama butonuna adalet bakanlığı yazarak icra dosyası sekmesine tıklamanız gerekiyor. Daha sonra açılan sayfada sağ üst tarafından ‘’Detay görüntüleme’’ butonuna tıklayarak dosya türü, durumu, açılış tarihi ve dosya numarasını görebilirsiniz. İcra dosyası açılmış olduğundan dolayı bu sayfada aktif icra davası olarak görüntülenir. Açılan bu sayfada davalı firmanın avukat vekilinin ismini görebilirsiniz.
Günümüz icraları hukuk büroları aracılığı ile elinize bir tebligat ulaştı. Bu tebligatı incelediniz fakat hangi büroya bağlı olduğunu anlamanız gerekir. Bunu nasıl öğrenebiliriz? Bunu öğrenmenin farklı yolları bulunuyor.
E-devlet üzerine bakılarak veya e portal hizmeti veren uygulamaya girilerek hangi büroya ve hangi avukata bağlı olduğunu görebilirsiniz. Tebligatta yazan tutarın farklı olduğunu düşünüyorsanız hatta ödemenizden oldukça yüksek bir tutar olduğunu görüyorsanız itiraz edebilirsiniz. Bazı durumlarda avukat ile iletişim kuramıyorsunuz. Bu oldukça can sıkıcı bir durum olabiliyor. Bu gibi durumlarda şu şekilde itiraz edilebiliyor.
Gerekli itirazın yapılması için tebligat süresi boyunca yani 7 gün içerisinde dilekçe yazılması gerekiyor. İcra dosyasında şahsınız hariç borçlular bulunuyor ise, her borçlunun şahsına ait kimliklerini göstermeleri zorunludur. Yoksa itiraz geçerli sayılmaz. Asli borcu bulunan kişi dışında borca ailesi dâhili ve harici herhangi kimse itiraz edemez.
Bulunan borç bir işletmenin adına ise vekâletname, imza sirküleri ve yetki belgesi bildirilmek zorundadır. Hazırladığınız dosyaları mutlaka ekleri ile birlikte icra dairesinde bulunan tarama bürosunda taratmanız gerekir.
İtiraz için hazırlanan dilekçenin mutlaka asıl ve fotokopi olması gereklidir. Orijinal olanı alındı kaşesinin vurulması gerekiyor. Çünkü bu resmi belge olarak elinizde delil olarak bulunur. İtiraz edilirken bunların kesinlikle yapılması gereklidir.
İcra takibi esnasında alacaklı kişi başvuru harcını peşin olarak alarak harç ücretlerini ödemesi istenir. Genel takip başlatıldıktan sonra vekil ile çalışılıyor ise vekil ücreti yani avukat ücreti hesaplanarak harcın içerisine eklenir. Burçlu olan kişilerin faiz, vekâlet ücreti, masraf tutarı ve gerekli harçları ödemek ile yükümlüdür.
Kapanan icraların dosyasının düşmesi sizin elinizdedir. Gerekli ödemeler ödendikten sonra avukat ile görüşülüp adliyeden portal üzerinden temiz kâğıdının alınması için talep oluşturulması söylenir. Genelde avukatlar bu işlemi harç ödendikten hemen sonra yapmaları gerekiyor. Fakat bu ülkemizde oldukça yavaş ilerliyor.
Avukata acil temiz kâğıdınızı istediğinizi belirtmeniz gerek. Meil adresi, whatsapp gibi elektronik posta üzerinden de sizlere meil atabilir. Daha sonra E-devletiniz üzerinden giriş yaparak kapanan icra dosyanızın düşümünün olduğunu göreceksiniz.
Herhangi bir sebepten dolayı borcunuzu ödeyemediğiniz ya da faizi ile ödediniz. Bu borcun bitip bir daha borçlu olmayacağınız anlamına gelmiyor. Çünkü ödenen borç ne yazık ki avukat tarafından icra dairesine borç ödendi, temizlenebilir talebi bulunmuyor.
Zaman içerisinde açık olan dosya başınıza bela olabiliyor. Nasıl mı? Herhangi bir nedenden dolayı bankadan kredi çekme ihtiyacınız oldu. Bankaya herhangi bir borcunuzun olmadığını söylüyorsunuz. Yapılan incelemeler sonucunda karşınıza küçük bir pürüz çıkabiliyor.
Bu gibi durumların yaşanmaması için mutlaka ödenen borcun dekontunun saklanması gerekiyor. Hatta avukatınızdan dosya kapama kâğıdını yani temiz kâğıdını istemeniz gerekiyor.
İcra dosyasının kapatılabilmesi için mutlaka gerekli olan ödemelerin yapılmış olması gerekiyor. Çünkü avukatlar borç ödenip aradan yıllar geçse bile dosyayı açık tutar. İcraya dosya kapama talebinde bulunmaz. Çünkü borçlu alacağının tamamını aldığı için arada olmaz. Tüm ödemeler gerçekleştirildikten sonra dosyanın kapanıp kapanmadığını kontrol edebilirsiniz. Bunu avukatınız aracılığı ile ya da kendiniz sorgulayarak da yapabilirsiniz.
İcra dairesine gidip, borçlu olduğunuz dosyanın numarasının icra dairesinde ki memura bildirmeniz gereklidir. İcra memuru gerekli hesaplamaları yaparak sizlere harcı ödemeniz için bir hesap numarası veriyor. Genelde adliye içerisinde ve adliye çevresinde bulunan banka şubelerinde de bu harç miktarı ödenir.
Avukat ile sürekli irtibat içerisinde bulunmanız kafanızı karıştırabilir. Avukat sizi doğru yönlendirir. İcra dosyası kapandığı andan itibaren bir daha aynı dosya da açık gözükmez. Bundan emin olmak için e-devlet üzerinden vatandaşlık portalınıza girerek icra sekmesine tıklayarak genel durumunu görebilirsiniz.
Icralari gitti mi
Icralari gitti mi
Selam
Hem işletme sahipleri hem de alıcılar için önemli olan ticaret hukuku; tarafların kanunlar karşısında sahip oldukları hakları detaylı şekilde veren hukuk birimidir.
İcra takibi, alacağına kavuşamayan bir borçlunun; alacağını tahsil edilebilmesi için devlet gücünü kullanarak icra müdürlüklerinde işlem başlatıp resmiyetle alacağını tah...