Tüm pazaryerlerinizi tek bir panelden kolay ve güvenle yönetin. Trendyol, Hepsiburada, N11, Çiçeksepeti, Amazon, Pazarama, PTT AVM, GXLocal, Ozon ve E-Ticaret sitenizi entegre edebilirsiniz.
Daha fazla bilgi alYazımıza irsaliye fatura tanımı ile başlayalım. İrsaliyeli fatura hem fatura hem de sevk irsaliyesinin yerini tutacak şekilde düzenlenen bir ticari belgedir. İrsaliyeli faturanın düzenlenme ve ortaya çıkış sebebi fatura irsaliyesi ve sevk irsaliyesinin ayrı ayrı şekilde düzenlenmesi sonucunda ortaya çıkan vergi mükellefinin iş yükünü arttırması ve hizmetlerinin aksaması durumundan ötürüdür. Ayrıca belirtmek gerekir ise sevk irsaliyesi taşınan mal ile birlikte bulunmaz ise o irsaliye hiç düzenlenmemiş sayılır ve ona göre işlem yapılır. Bu evrak üzerinde hem sevk irsaliyesi hem fatura bilgilerini kapsadığı için iki belgenin de bilgileri bulunmalıdır. Sevk irsaliyelerinizde bulunan fatura bilgilerinin eksiksiz ve tam olması önemlidir. Eksik yada tam olmayan irsaliyeli faturalar cezai işlem uygulanırken hiç kesilmemiş olarak değerlendirilmektedirler.
İrsaliyeli fatura hakkında detaylı bilgilerin bulunduğu yazımıza geçmeden önce fatura nedir ? Bunun tanım hakkında sizlere biraz bilgi verelim. Fatura satılan bir mal ya da gerçekleştirilen bir hizmetin karşılığı olarak müşterinin vergi mükellefine ödemiş olduğu ya da ödeyeceği fiyatı gösteren malı satan vergi mükellefi ya da hizmeti sağlayan firma tarafından müşteriye teslim edilen ticari bir belgedir. Sevk irsaliyesi ise ticari hükmü olan bir malın belirli bir yerden yine belirli olan bir yere transferi sırasında malın cinsi, miktarı ve kim tarafından kime gönderildiği gibi belgelerin yazıldı olduğu ticari bir evraktır.
Not: İrsaliyeli faturaları tamamen isteğinize bağlı olarak ister el yazısı ile isterseniz bilgisayar çıktısı ile doldurmanız mümkündür. Ancak bilgisayar çıktıları şirketinizi müşterinizin gözünde her zaman daha kurumsal ve daha güvenilir bir değere getirecektir.
Vergi Usul Kanunundan Alıntıdır;
"Vergi usul kanunun 231 inci maddesinin 5 numaralı bendinin mükelleflere tanıdığı, malın tesliminden itibaren faturanın yedi gün içinde düzenlenmesi imkanından vazgeçerek, bu yükümlülüğü derhal yerine getirmek isteyen mükellefler, fatura ve sevk irsaliye faturasının ayrı ayrı olacak şekil de düzenlemeksizin, diledikleri takdirde, aşağıda sıralanan esaslara uygun olarak “irsaliyeli fatura” düzenleyebileceklerdir."
Not: Bir matbaanın irsaliyeli fatura basma bilmesi için maliye ile anlaşma yapması gerekmektedir. Maliye ile anlaşmalı olmayan matbaaların bastığı faturaların hiçbir hükmü yoktur.
Şirketler İçin
Şahıs Firmaları İçin
Nesnelerin interneti (IoT), internetin sunduğu hizmetler ve siber-fiziksel sistemler olmak üzere üç aşamadan oluşan bir sistemler kümesi olan endüstri 4.0, bugün pek çok ...
Dijital dönüşüm hayatımızın her alanında hem farklılıklar hem de kolaylıklar getirdi. Özellikle hata payı ve risk oranı yüksek olan muhasebe alanında yaşanan dijital dönü...
2022 yılı muhasebe ve vergilendirmelerdeki güncellemelerin devreye gireceği bir yıl olacak. 1 Temmuz 2022 tarihinden geçerli olacak e-fatura zorunluluğu ne gibi değişikli...