Tüm pazaryerlerinizi tek bir panelden kolay ve güvenle yönetin. Trendyol, Hepsiburada, N11, Çiçeksepeti, Amazon, Pazarama, PTT AVM, GXLocal, Ozon ve E-Ticaret sitenizi entegre edebilirsiniz.
Daha fazla bilgi alKelime olarak tevkifat, para konusundaki kesintileri anlatmak amacıyla kullanılmaktadır. Mali ve hukuki bir terim olarak baktığımız zaman ise tevkifat, devletin alacağı katma değer vergisi (KDV)’yi satıcı kanalı ile almak yerine hem alıcı hem de satıcı arasında pay ederek her ikisinden de ortak bir biçimde almasını ifade etmektedir.
Günümüzde 2 çeşit tevkifat bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:
KDV tevkifatı, teslim edilen mal yahut hizmetin bedeli üzerinden hesaplanan KDV oranının satış ya da hizmet yapanın değil de bu uygulamaları gerçekleştirenler tarafından kısmen ya da tamamen ödenmesidir. Bu ödeme sırasında vergi mükellefi sıfatı kullanılmaktadır. KDV tevkifatının amacı devletin alacağı KDV ödemesini teminat altına almasıdır. Kısacası devlet alacağı ücreti garanti altına alabilme amacıyla KDV tevkifatını uygulamaktadır. Örneğin bir sektörde firmalardan yeterli derecede KDV alınmadığı tespit edilirse o sektöre KDV tevkifatı kuralı getirilmektedir. 3065 sayılı Kanunun (9/1) inci maddesine göre, vergi mükellefinin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma yetkisine sahiptir.
Bazı KDV tevkifatları, tüm KDV mükelleflerine getirilmiştir. Ayrıca aşağıdaki hizmet ve ürünlerde KDV tevkifatı olması zorunludur:
Yukarıda bahsi geçen hizmetler eğer aşağıda belirtilen kurum ve kuruluşlar tarafından alınıyorsa KDV tevkifatlı olmak zorundadır. Bu kuruluşlar:
Kısmi tevkifat kapsamına bütün KDV mükellefleri girmektedir. Yine bütün mükellefleri ilgilendiren hizmetler şunlardır:
Eğer faturayı düzenleyen taraf KDV’yi tevkifatlı yapmıyorsa belli bir cezai durum söz konusu değildir. Burada sorun faturayı alan taraftadır. Faturayı düzenleyen taraf bunu unutsa dahi, faturayı alan taraf söz konusu KDV’yi tevkifatlı gibi beyan etmelidiri. Aksi halde vergi ziyaı cezası alabilir.
KDV tevkifatı Maliye Bakanlığı tarafından tevkifat uygulaması kapsamına alınan işlemlerde yapılması zorunlu bir şeydir. Alıcılar mutlaka KDV tevkifatı yapmak zorundadır. Fakat Maliye Bakanlığı tarafından tevkifat kapsamına alınmamışsa o zaman tevkifat yapılması mümkün değildir.
Hizmet bedelimiz 100 TL ve uygulanacak olan tevkifat oranı 3/10 (yüzde 30) ve KDV oranı yüzde 18 diyelim.
Standart KDV hesabına göre;
Mal ve Hizmet Bedeli (100 TL) X [1 + (KDV Oranı (%18) /100)] = 100 X 1,18 = 118 TL üzerinden faturalandırılır. Buradaki KDV bedeli 118 TL’dir.
Tevkifat sadece KDV’ye uygulanır. KDV’deki tevkifat oranı ise:
Toplam KDV (118 TL) X (Tevkifat oranı (3/10 yada %30)) = 39 TL tevkifat bedeli çıkar.
118 – 39=126 TL KDV ile 79 TL işletmemize ödenirken, 79 TL tevkifat bedelini alıcı kuruluş vergi dairesine öder.
Vergi mevzuatındaki yeni düzenlemeler neler? İşte maddelerle yeni vergi düzenlemeleri!
Öncelikle en önemli giriş yapısı e-devlet sistemidir. E-devlet sistemi içinde yer alan Gelir İdaresi Başkanlığı sitesi üzerinden vergi borcunu sorgulama ve detaylı bilgiy...
Kurumlar ya da şahıslar, dönem bazlı olarak kazançları üzerinden ödeyecekleri verginin tutarını beyan etmekle yükümlü olurlar. Vergi beyanı, mali müşavirler tarafınca yap...