Tüm pazaryerlerinizi tek bir panelden kolay ve güvenle yönetin. Trendyol, Hepsiburada, N11, Çiçeksepeti, Amazon, Pazarama, PTT AVM, GXLocal, Ozon ve E-Ticaret sitenizi entegre edebilirsiniz.
Daha fazla bilgi alNe diyordu bir atasözü; “gün gelir hesap döner!” Evet, gün geldi ama bu dönüşüm başka bir dönüşüm oldu. Bu defa hesaplar bambaşka bir dönüşüm geçiriyor. Muhasebe mesleği dijital dönüşümle kendini resmen geleceğe kodluyor! Peki, muhasebenin dijital dönüşümü nasıl gerçekleşiyor? İşte cevapları!
Bugün orta yaş ve üstündeki kişiler son 10-15 yılda yaşanan dijital dönüşümü daha önce filmlerden izlemişti. 90’lı yıllarda bilimkurgu filmleri aracılığıyla tasarlanan 21. yüzyıl tam da bugün yaşadığımız dünyaya işaret ediyordu. Dünyayı ele geçirmek isteyen robotlar, yapay zeka teknolojileri, sürücüsüz araçlar ve daha neler neler… Öyle bir noktaya gelindi ki internet teknolojileri globalleşen dünyada ticareti elektronikleştirirken parayı da dijitalleştirdi
Gelecek her zaman belirsiz tabi ancak bugün bazı meslekler dijital dönüşüme ayak uydurmazlarsa yakın bir gelecekte çok zorlanacakları kesin! Bu da hali hazırdaki meslekleri geleceğe hazırlamanın önemini ortaya koyuyor. Bugünün muhasebe eğitiminde de dijitalleşme önemli bir başlık olarak karşımıza çıkıyor.
Pek çok meslek gibi muhasebe de dijitalleşme yolculuğunu başlattı ve ilerliyor. İnternet, bulut teknolojileri, yapay zeka, büyük veri gibi birçok dijital başlık muhasebenin olmazsa olmazlarından biri konumuna geldi. Her şeyin otomatik hale geldiği, tüm iş süreçlerinin yapay zeka teknolojileriyle ilerlediği günümüz dünyasında muhasebe için görmezden gelinemeyecek en temel unsur ise blockchain teknolojileri. Dijital para konusundaki gelişmeler 7/24 çalışan ve hatasız hizmet veren muhasebeci robotları yakında gündeme getirebilir. Muhasebe işlemleri bir robotik muhasebe programı ile çok daha iyi ve hatasız yapılabilir. Öte yandan bu tarz uygulamalar muhasebecilerin hata payını ve riskini azaltacağı gibi zamandan tasarruf etmelerine de olanak tanıyor. Bu da demek oluyor ki bu dijital dönüşüme ayak uydurabilen muhasebeciler veri bilimi, danışmanlık, analiz, yorum, sistem tasarlama ve denetleme gibi özellikli pek çok iş için daha fazla zaman ayırabilecek.
Geleneksel olarak kağıt üzerinde yapılan tüm muhasebe işlemlerinin, elektronik ortamda yapılmasına e-muhasebe deniyor. E-fatura, e-arşiv,-e-irsaliye, e-defter gibi başlıklar ise muhasebeyi dijitalleştiren önemli unsurlardan. E-fatura ile faturalar dijitalleşirken maliyet tasarrufu yapılabiliyor. E-arşiv ise elektronik faturaların kısa mesaj veya elektronik posta ile müşterilere kolayca aktarılmasını sağlıyor. E-defter, defteri kebiri Gelir İdaresi Başkanlığı’na kolaylıkla göndermeye yardımcı oluyor. E-irsaliye ise tüm irsaliye işlemlerini dijital ortama taşıyor.
Dijital Dönüşüm Teknolojileri
Dijital dönüşümü sağlayan teknolojileri aşağıdakilerle maddeleyebiliriz:
Dijital Dönümün Faydaları
Günümüz dünyasında sürdürülebilir başarıyı yakalamak için dijital dönüşüme ayak uydurmak zorunlu hale geliyor. Üstelik dijital dönüşüm başarının yanında pek çok faydayı da beraberinde getiriyor. Dijital dönüşümün faydaları ise şunlar:
Kurumlar Vergisi, kurumların mali yıl boyunca elde ettikleri kazanç üzerinden alınan vergi anlamına geliyor. Kanunen yazılım sektöründe faaliyet gösteren kişi ve firmalar...
e-dönüşüm danışmanlığı ile bugün pek çok işletme çok kısa bir süre içerisinde e-faturaya geçebiliyor. Bu dönüşüm yalnızca e-faturayı değil tüm maliyet yönetimi için geçer...
N11’den Trendyol’a, ÇiçekSepeti’nden Gittigidiyor’a, Amazon’dan Hepsiburada’ya kadar birçok ve çeşitli online pazaryeri, artık hayatımızın önemli bir parçası haline geldi...