Tüm pazaryerlerinizi tek bir panelden kolay ve güvenle yönetin. Trendyol, Hepsiburada, N11, Çiçeksepeti, Amazon, Pazarama, PTT AVM, GXLocal, Ozon ve E-Ticaret sitenizi entegre edebilirsiniz.
Daha fazla bilgi alPoliçe, hakkında bilmeniz gereken pek çok farklı bilgi, aşağıda ki başlıklar dahilinde sizlere sunulmuş olurken, belirli bir kişinin emrine düzenlenmiş olan, diğer bir kişi ele alınarak, verilen ödeme yetkisi içerisinde bulunan senet olarak tanımlanması mümkündür. Poliçe içerisinde, 3 taraflı ilişki düzenlenmektedir. Bu kişiler ise, borçlu, alacaklı ve düzenleyen keşideci olarak bilinmektedir. Belgeyi düzenleyen kişi, alacaklı olan kişiye hitaben düzenlemekte olup, düzenlemekte olduğu senedi ise borçlu olduğu kişiye teslim etmektedir. Borçlu kişinin bu senedi kabul etmesi halinde, 3 kişi olan belgeyi düzenleyen kişi ise aradan çekilerek, 2 kişi arasında işlem görmektedir. Bu durumda ise borçlu kişinin borcunu keşideciye ya da alacaklıya ödemesi uygun olacaktır. Genel olarak ‘’ poliçe nedir ‘’ sorularını bu şekilde cevaplamak mümkün olurken, hakkında diğer bilgiler ise aşağıda ki gibidir.
Senedi düzenlemekte olan kişi ‘’ keşideci ‘’ olarak isimlendirilmiş olurken, muhatap olan 3. Bir kişiye poliçe de gönderilmekte olan diğer bir şahısta ‘’ lehdar olarak isimlendiriliyor. O kişinin emri havalesinde, senette belirtilmekte olan vade ele alınarak, tutarın ödeme emri de kanuna uygun olarak yerine getirilmesi şeklinde yönetilmektedir. Poliçeyi düzenlemekte olan kişi hem lehdar ile hem de diğer 3. Kişi ile iletişim halindedir. Düzenleyen kişinin muhatap kişisinden alacak olduğu, lehtara da borcu muhataptan kendisine olan tutardan poliçe de yazdığı tutarı lehtardan tahsil etmek istemektedir. Böylelikle lehtara ödeyecek olan tutarın, muhatap tarafından onay alınarak, kişiye gönderilir. Kabul ettiği durumda ise ‘’ kabul notu ‘’ yazıldıktan sonra imzalanmaktadır. Sonrasında ise poliçe lehtara gönderilerek, vadenin geldiği durumda da ibrazın yapılması ve senet tutarının tahsil edilmesi mümkün olacaktır. Yine tahsil işleminden sonra da tahsil notu yazılarak imzalanması ve poliçenin de muhatap kişisine verilmesi gerekmektedir.
Yasal olarak hazırlanması gereken poliçe, doğru ve eksiksiz olması için, aşağıda yer alan tüm unsurları bulundurması gerekmektedir. Bunlardan bazıları aşağıdaki i gibi olurken, ‘’ poliçe nedir ‘’ sorularına yanıt olabilecektir.
Metinde kesin olarak poliçe kelimesi yer almaktadır. Eğer ki, farklı bir dilde yazılmış olsa da bile, kelime karşılığının metin içerisinde bulunması gerekmektedir. Kayıtsız şartsız ödenmesi için havalenin bulunması gerekiyor. Ödeme yapacak olan kişinin bilgileri arasında, isim ve soy isim, ticaret unvanı bulunması gerekiyor. Yine poliçeyi düzenleyecek olan kişini de isim ve soyadı bilgileri, ticaret unvanı, imzası da yer alması gerekenler arasında. Ödemenin kim tarafından ve kime yapılacağı yönünde bilgiler. Tanzim yani düzenleme tarihi, ödeme yeri gibi bilgilerin de poliçe unsurları arasında yer aldığı bilinmelidir.
Poliçe, kıymetli evrak niteliğinde değerlendirilmektedir. Yani, bir senet, bono şeklinde olurken, özel olarak şekil şartlarına tabi olmaktadır. Şekil şartları ise, TTK tarafından, 668. Madde de düzenlenmiş olurken, bu şartlar kapsamında yer alması gerekiyor. Bu şartlar ise aşağıda ki gibi belirtilmiştir. Bu özelliklere göz atarak, düzenlenmesi ve şeklinin de gerçeğe uygun olması gerekmektedir. Aksi taktirde, geçerliliği olmayacaktır.
Resmi olarak, belirlenmiş şartlara bağlı şekilde düzenlenmekte olan değerli evrak ‘’ poliçe ‘’ hakkında genel bilgiler yukarıda ki gibidir. Keşide, alacaklı ve borçlu kişi arasında düzenlenecektir. Borçlu ve alacaklı kişi arasında kurulan bağlantı sonrasında keşide aradan çekilecek olup, ödeme lahder ve muhatap kişisi tarafından yapılması gerekecektir. Genel olarak poliçenin, şekil şartları arasında yer alan bilgiler yukarıda ki gibi olurken, bunların dışına çıkılması halinde, hazırlanmış olan bu değerli kâğıt geçerliliğini kaybedecektir. Web sayfamızda yer alan bilgiler, bu ve benzeri konularda bilgilendirmek amacı ile yayınlanmakta olup, herhangi bir resmi nitelik taşımamaktadır. Bu tip belgeleri oluşturmak ve hazırlamak için, uzman kişi tarafından destek alınmalı ve tüm yasal şartlara bağlı olarak hazırlanmalıdır. Vergi türleri, vergi çeşitleri ya da beyanname çeşitleri gibi konular için ise diğer başlıklarımıza göz atarak, bilgi sahibi olabilirsiniz.
Nesnelerin interneti (IoT), internetin sunduğu hizmetler ve siber-fiziksel sistemler olmak üzere üç aşamadan oluşan bir sistemler kümesi olan endüstri 4.0, bugün pek çok ...
Dijital dönüşüm hayatımızın her alanında hem farklılıklar hem de kolaylıklar getirdi. Özellikle hata payı ve risk oranı yüksek olan muhasebe alanında yaşanan dijital dönü...
2022 yılı muhasebe ve vergilendirmelerdeki güncellemelerin devreye gireceği bir yıl olacak. 1 Temmuz 2022 tarihinden geçerli olacak e-fatura zorunluluğu ne gibi değişikli...