Tüm pazaryerlerinizi tek bir panelden kolay ve güvenle yönetin. Trendyol, Hepsiburada, N11, Çiçeksepeti, Amazon, Pazarama, PTT AVM, GXLocal, Ozon ve E-Ticaret sitenizi entegre edebilirsiniz.
Daha fazla bilgi alSanal paralar üzerinden gerçekleştirilen işlemlerin muhasebeleştirilmesi aşamasında merak edilen bir çok ayrıntı var. Bu merak edilen ayrıntılar için bir cevap verebilmemiz için en başında sanal para türlerinin ilgili yasalar kapsamında ne şekilde ele alındığına bakmamız gerekiyor.
Muhasebeleştirme sürecinde; SPK, BDDK, Vergi İdaresi birimlerinin belirttiği esaslar geçerli olmaktadır. Bu bağlamda ilgili kurumların sanal paralar ile ilgili düzenlemiş olduğu esaslar var mı diye baktığımızda ise herhangi bir sonuç bulamıyoruz. İşte bu noktada sanal paraların da bir şekilde tanınmasının önemli olduğu ve ilgili esasların belirlenmesi gerekliliği karşımıza çıkmaktadır.
Sanal paralar için herhangi bir tanım söz konusu olmadığı için muhasebeleştirme sürecinin nasıl ve ne şekilde ilerletileceği konusunda da bir bilinmezlik durumu söz konusudur. Bu bağlamda yazımızda genel olarak sanal paralar ile ilgili gerçekleştirilen işlemlerde nasıl bir süreç işleneceğine değineceğiz.
Sanal paraların muhasebeleştirilmesi için ihtiyaç duyulan temel bilgi, ilgili para biriminin hangi tanım altında değer gördüğüdür. Bu doğrultuda sanal para olarak tanımlanan değerlerin yasalar karşısında "para" olarak tanımlanmamış olduğuna dikkat çekmek istiyoruz. Bu nedenden dolayı normal para gibi muhasebeleştirilmesi olanaksızdır. Bu durumda diğer tanımlar altında sanal paraları değerlendirmek bir diğer seçimdir. Bu doğrultuda ise karşımıza menkul kıymetler ve emtia değerli çıkmaktadır.
Sanal paraların, gerçek para niteliğinde değerlendirilmediğini (daha doğrusu bu türden bir tanım belirten bir yasa olmadığını) yazımızın başında belirtmiştik. Bu nedenden dolayı menkul kıymetler adı altında değerlendirmemiz ve muhasebeleştirmemiz de mümkün olmayacaktır.,
Son olarak seçeneğimiz ise emtia seçeneğidir. Bu bağlamda sanal paraları "emtia" değeri olarak görerek, muhasebeleştirme sürecinin nasıl olacağına dair yöntemi ifade edebilmemiz mümkündür.
Yazımızda daha önce de belirttiğimiz gibi sanal paraları "emtia" değeri altında muhasebeleştirmemiz mümkün görünen seçenektir. Bu süreçte nasıl bir yol izleneceği ise ilgili sanal paralar ile ilgili nasıl işlemler gerçekleştirildiği ile ilgilidir. Buna göre başlıca senaryoları yazımızın devamında madde madde ele alacağız.
Başlıca sanal para senaryoları durumunda hangi muhasebeleştirme süreçlerinin izleneceğine yazımızda değinmiş bulunuyoruz. Bu bağlamda çeşitli sanal para türleri olduğuna ve genel olarak "emtai" değeri altında işlem görebileceğini yeniden hatırlamak isteriz.
Nesnelerin interneti (IoT), internetin sunduğu hizmetler ve siber-fiziksel sistemler olmak üzere üç aşamadan oluşan bir sistemler kümesi olan endüstri 4.0, bugün pek çok ...
Dijital dönüşüm hayatımızın her alanında hem farklılıklar hem de kolaylıklar getirdi. Özellikle hata payı ve risk oranı yüksek olan muhasebe alanında yaşanan dijital dönü...
2022 yılı muhasebe ve vergilendirmelerdeki güncellemelerin devreye gireceği bir yıl olacak. 1 Temmuz 2022 tarihinden geçerli olacak e-fatura zorunluluğu ne gibi değişikli...