Tüm pazaryerlerinizi tek bir panelden kolay ve güvenle yönetin. Trendyol, Hepsiburada, N11, Çiçeksepeti, Amazon, Pazarama, PTT AVM, GXLocal, Ozon ve E-Ticaret sitenizi entegre edebilirsiniz.
Daha fazla bilgi alGünümüzde çok sayıda alanda hizmet veren büyük ve küçük şirketler bulunmaktadır. Kelime anlamı olarak şirket; bir veya birden fazla kişi tarafından kar elde etme ve ürün üretme amacıyla kurulan tüzel yapı anlamına gelir. Şirketler kendi aralarında farklı türlere ayrılırlar. Bulunduğumuz dönemde bu şirket türlerine ait olan çok sayıda firma farklı alanlarda hizmet veriyor. Bu türleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Sermaye Şirketleri
Şahıs Şirketleri
İki Kategoride de Bulunabilecek Şirketler
Her şirketin kendine göre farklı özellikleri ve kuralları bulunmaktadır. Bu kurallar doğrultusunda yönetilen büyük ve küçük şirketlerin ilk amacı kar etmek ve tanınmaktır.
Değerini ve gücünü sermayesinden ve yönetim biçiminden alan şirketlere verilen addır. Bu şirket yapısında sorumluluklar ve hakların belli bir sınırı vardır. Her ortağın sorumluluğu vermeyi taahhüt ettiği sermaye miktarı kadardır. Bu şirket yapısında ortakların birinin ya da birden fazlasının ayrılması ortaklığın bozulmasına sebep olan bir durum olmamakla beraber paylar da şahsi değildir. Aynı zamanda ortaklar sahip oldukları payları bir başkasına devretme ve satma hakkına da sahiplerdir. Sermaye şirketlerinin yapısında sermaye payı ve yönetim hakkı birbirinden ayrılmış durumdadır ve en belirgin özellik budur. TTK’ ya göre sermaye şirketleri üç grupta incelenir: Anonim Şirketler, Limited Şirketler, Paylı Komandit Şirketleri
Şahıs şirketleri; ekonomik kar elde etmek isteyen ve şirket üzerinde sınırsız sorumluluğu olan ortakların kurduğu şirket türüdür. Bu şirket türünde genellikle şirket tek bir kişiye aittir. Ancak bazı durumlarda birkaç ortakla da şahıs şirketi kurulabilir. Bu şirket tipinde hisselerin devri ve satışı oldukça zorlu bir süreçtir. Ortakların tamamı onay vermediği sürece hisselerin devri ve satışı söz konusu değildir. TTK’ ye göre şahıs şirketleri üç alt başlık altında incelenir:
Şirket değerleme; bir şirketin mevcut durumu ile el değiştirmesi durumunda bu işlemin ne kadarlık bir fiyata gerçekleşeceğinin tespit edilmesi amacıyla yapılan bir işlemdir. Şirket değerini hesaplarken birkaç nokta üzerinde durulması gerekmektedir:
Şirket değerleme yapılırken birkaç farklı yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemler; karşılaştırma yöntemi, karne yöntemi, indirgenmiş nakit akışı yöntemi, çarpan yöntemi ve yeniden yağım yöntemi olarak adlandırılır.
Karşılaştırma yöntemi; en sık kullanılan değerleme yöntemlerinden bir tanesidir. Piyasada bulunan benzeri bir firma üzerinden yola çıkılarak şirketiniz hakkında fikir sahibi olmanızı sağlar.
Karne yöntemi; karşılaştırma yöntemi ile benzer olan bir yöntemdir. Yine bir şirket esas alınarak diğer şirket hakkında tahmin yapılmaya çalışılır.
İndirgenmiş nakit akışı yöntemini kullanabilmek için şirketin düzenli ve istikrarlı bir nakit akışına sahip olması gerekir. Bu şartı sağlayan firmalara gelecek senelerin nakit akışıyla ilgili tahminlerde bulunulur.
Çarpan yöntemi; firmanın değerinin piyasadaki bazı çarpanların kullanılmasıyla belirlendiği bir değerleme yöntemidir. Büyüme trendini uzun süre devam ettiren ve doyuma ulaşmış firmaların çarpan sayısı henüz olgunlaşmamış şirketlere göre daha fazladır.
Yeniden yağım yönteminde firmanın varlıkları incelenir. Bu varlıklara kurlara göre veya şirketin bulunduğu ülkenin para birimine göre incelenmektedir. Bu yöntemde şirket satın alma girişimi düşünülerek değerlendirme yapılır. Bu şekilde firmanın değeri ortaya çıkartılır.
Bu yöntemler haricinde farklı değerleme yöntemleri de bulunmaktadır. Şirket değerlendirmesi dikkatlice yapılması gereken bir iştir. Her şirket değerlemesi yapacak olan kişi mutlaka özenli davranmalıdır.
Türkiye’de Maliye Bakanlığı’nın koymuş olduğu kurallar doğrultusunda işletmeler, verdikleri hizmet ya da sattıkları mal karşılığında müşterilerine borç tutarı kadar ticar...
Bilindiği üzere internet dünyası sahtekarlık ve tehlike konularında pek çok örnekle dolu. Şirketler, güvenlik kurumları ve de devletler bu konu üzerinde önemli çalışmalar...
2012 senesinin Haziran ayında Resmi Gazete’de yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, işletmeler için İş Sağlığı ve Güvenliğine dair personel istihdamını z...