Vergi Mevzuatında Yeni Düzenlemeler

En iyi pazaryeri entegrasyonu Jet Stok

Tüm pazaryerlerinizi tek bir panelden kolay ve güvenle yönetin. Trendyol, Hepsiburada, N11, Çiçeksepeti, Amazon, Pazarama, PTT AVM, GXLocal, Ozon ve E-Ticaret sitenizi entegre edebilirsiniz.

Daha fazla bilgi al
Vergi Mevzuatında Yeni Düzenlemeler


Vergi Mevzuatında Yeni Düzenlemeler

Vergi Usul Kanunu’nda yapılması teklif edilen düzenlemeler Meclis’ten geçti. Buna göre artık elektronik ortamda da vergi dairesi kurulabilecek. Düzenleme bununla sınırlı değil tabi. Yeni yasada pek çok kişiyi yakından ilgilendirilen ve haberdar olunması gerekli olan düzenlemeler mevcut. Peki, Vergi Usul Kanunu’nda hangi değişiklikler yapıldı? Vergi mevzuatındaki yeni düzenlemeler neler? İşte maddelerle yeni vergi düzenlemeleri!


TBMM Genel Kurulu teklif edilen Vergi Usul Kanunu üzerinde değişiklik öngören yasayı kabul etti. Buna göre vergi mevzuatında pek çok yenilik yapıldı. Bunların başında özellikle pandemiyle birlikte alıştığımız temassız yaşamın yeni bir şekli ortaya çıkıyor: Elektronik vergi dairesi!

Maddelerle Yeni Vergi Mevzuatı

  • Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin kazançları, Gelir Vergisi'nden istisna tutulacak.
  • Küçük esnaf olarak tabir edilen ve 850 bin civarında olan mükellef grubunun kazançlarının istisna edilmesiyle yıllık beyanname vermemeleri sağlanacak.
  • Elektronik ortamda kurulan vergi daireleri diğer vergi dairelerinin şubesi olarak belirlenerek mükelleflere hızlı ve etkin hizmet verecek. 
  • Vergi dairesince yapılan işlemler elektronik ortamda kurulan vergi dairelerinde de yapılabilecek.
  • 2021 yılında 4 milyon TL ve üzeri olan brüt satış hasılatı veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı olan firmalar 2022 Temmuz ayına kadar e-faturaya geçmek zorunda olacak.
  • 31 Aralık 2021 tarihine kadar e-fatura uygulamasına geçmesi gerekenlerin veya bağımsız denetime tabi olan şirketler 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren e-deftere geçmek zorunda olacak.

Elektronik İşlemlere İlişkin Yeni Düzenlemeler

Yeni vergi mevzuatı elektronik işlemlere ilişkin oldukça fazla düzenlemeyi içeriyor. Bunların başında e-fatura ve e-arşiv geliyor. Buna göre, 2021 yılı ciroları 4 milyon TL'den fazla olan firmalar e-fatura, e-arşiv fatura ve e-defter mükellefi olacaklar. E-fatura ve e-arşiv için zorunluluk tarihi 01 Temmuz 2022 olarak belirtildi. 1 Temmuz 2021'de e-fatura ve e-arşiv sistemine geçen mükellefler ise en geç 1 Ocak 2022’de e-deftere geçmiş olmalı. Bununla birlikte e-fatura ve e-arşiv fatura sistemine gönüllü olarak geçen şirketlerin, cirosal anlamda herhangi bir aşma durumu da bulunmuyorsa e-defter uygulamasına geçmesi gerekmiyor.

Bunlarla birlikte sektör ayrımı gözetilmeksizin 2021 yılında cirosu 10 milyonu geçen şirketler en geç 1 Temmuz 2022’de e-irsaliyeye geçmek zorundalar. E-defter berat gönderimi ise yeni düzenlemelerle birlikte aylık ya da üçer aylık olarak gerçekleştirilecek.

Sosyal İçerik Üreticileri Ne Olacak?

Yeni vergi mevzuatı hakkında merak edilen konulardan biri de sosyal medyada içerik üreticileri ve mobil uygulamaların gelir vergisine tabi olup olmayacağıydı. Yeni düzenlemelerle bu konuya da açıklık geldi. Buna göre, sosyal içerik üreticilerinin elde ettiği kazanç, gelir vergisinden istisna oluyor. Bu tür faaliyetlerden elde edilen reklam, sponsorluk ve satış gelirleri; bağışlar, hediyeler, bahşişler, ücretli abonelik gibi tüm gelirle de gelir vergisinden istisna olarak değerlendirilecek. Bunun için Türkiye’de yer alan bankalardan herhangi birinden bir hesap açılması gerekiyor. Yapılan faaliyetlere ilişkin kazanç, münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilecek. Bankalar ise hesaplara aktarılan tutar üzerinden aktarım tarihi itibarıyla yüzde 15 oranında gelir vergisi kesintisi yapacak.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de sosyal içerik üretimi ile yüksek gelir elde eden kişilerin istisnadan yararlanamayacak olması. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse toplam kazancı gelir vergisi tarifesinin 4. dilimindeki tutarı aşanlar istisnadan yararlanamayacak. Tutar ise 2021 yılında 650 bin TL idi. Ancak 2022 yılında bu tutar elbette arttırılacak ve arttırılmış tutar dikkate alınacak. 

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz

En yeni blog paylaşımlarımız

Vergi Borcu Nasıl Sorgulanır ve Nasıl Ödenir?
  • 19 / 3
  • 2021

Vergi Borcu Nasıl Sorgula...

Öncelikle en önemli giriş yapısı e-devlet sistemidir. E-devlet sistemi içinde yer alan Gelir İdaresi Başkanlığı sitesi üzerinden vergi borcunu sorgulama ve detaylı bilgiy...

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nasıl ve Nereden Alınır?
  • 15 / 2
  • 2021

Vergi Borcu Yoktur Yazısı...

Kurumlar ya da şahıslar, dönem bazlı olarak kazançları üzerinden ödeyecekleri verginin tutarını beyan etmekle yükümlü olurlar. Vergi beyanı, mali müşavirler tarafınca yap...

2020 KDV İndirimlerinin Geçerli Olduğu Hizmetler
  • 25 / 8
  • 2020

2020 KDV İndirimlerinin G...

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 kabusu her yerde olduğu gibi ülkemizde de ekonomik faaliyetlere darbe vurdu. Bu salgından etkilenen ekonomik faaliyetleri hareketl...

Jet Stok Pazaryeri Entegrasyonu Detaylı Bilgi