Tüm pazaryerlerinizi tek bir panelden kolay ve güvenle yönetin. Trendyol, Hepsiburada, N11, Çiçeksepeti, Amazon, Pazarama, PTT AVM, GXLocal, Ozon ve E-Ticaret sitenizi entegre edebilirsiniz.
Daha fazla bilgi alGünümüzde farklı alanlarda hizmet veren çok sayıda şirket bulunmaktadır. Bu şirketlerin sadece tek bir kişiye ait olabildiği gibi birden çok kişinin ortaklığıyla da kurulmuş olabilirler. Ortaklı olarak kurulan şirketlerde yerli ve yabancı ortaklar bulunabilir. Yerli ortakla şirket kurmak; yabancı ortaklı bir şirket kurmaya göre daha az uğraştırıcıdır. Yabancı ortaklı bir şirket kurmak biraz uğraştırıcı olsa da imkânsız değildir. Doğru adımları izlemeniz ve doğru hamleler yapmanız halinde siz de yabancı ortaklı bir şirket kurabilirsiniz. Bu yazıda yabancı ortaklı şirket kurmanın gerekliliklerine ve ayrıntılarına değineceğiz.
Dünya genelinde tüm ülkeler yabancı sermayeyi ve yatırımları ülkelerine çekmek için bazı düzenlemeler yaparlar. Bu düzenlemelerin amacı yabancı yatırımların önünü açmak ve ülkeye girişini sağlamaktır. Bu kararla doğrultusunda 2003 yılında kabul edilen ‘Doğrudan Yabancı Yatırımcılar Kanunu’ ile ülkemizde bulunan yabancı ortaklı şirketlerin sayısında artış gözlemlenmiştir. Aynı zamanda yabancı yatırımlar da artmıştır.
Yabancı ortaklı şirket kurma niyetindeyseniz ilk yapmanız gereken şirkette çalışacak yabancı ortaklar ve yöneticiler için bir çalışma izni almak olacaktır. Aksi takdirde diğer tüm adımlarda bu, önünüze engel olarak çıkacaktır ve şirket kurmanız mümkün olmayacaktır. Şirket, çalışma izni alabilmek için bazı şartları sağlamak zorundadır. Buna ek olarak, yabancı şirketlerin Türkiye’de ikamet etmemesi ve limited şirketlerde yabancı ortakların yetki sahibi olmaması durumunda çalışma izni alma zorunluluğu ortadan kalkmaktadır.
Yabancı uyruklu kişiler Türkiye’de %100 hisse sahibi olarak bir şirket kurma hakkına sahiptir. Aynı zamanda %40’dan az bir hisse oranına sahip olmamak şartı ile bir şirkete ortak da olabilirler. Şirketin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL tutarında olması zorunluluğu vardır. Buna ek olarak brüt satış tutarının da 800.000 TL tutarında olması gerekmektedir. Eğer bu şart sağlanmıyorsa son senenin ihracat tutarının 250.000 dolar etmesi de yeterlidir.
Çalışma izni talep etmek isteyen şirketler için her yabancı ortağa karşılık 5 Türk vatandaşı çalıştırma zorunluluğu vardır. Şirketin kuruluş aşamasında yabancı ortaklar için çalışma izni gerekmemekle birlikte bu izin daha sonra alınabilmektedir.
Çalışma izni almak isteyen yabancı ortaklar için gerekli olan bazı belgeler bulunmaktadır ve önem arz etmektedir. Eksik olması halinde işlemler yarım kalabilir. Bunlar şu şekilde listelenebilir:
Yabancı ortaklı şirket kurmak için izlenmesi gereken birkaç adım bulunmaktadır. Yabancı ortaklı şirket kuruluşu esnasında istenen belgelerin içinde bazı özel belgeler ve bilgiler bulunmaktadır. Bunların dışında istenen belgeler ise normal şirket kuruluşu esnasında istenenlerle aynıdır.
Yabancı Ortak Gerçek Kişi ise İstenen Belgeler:
Yabancı Ortak Tüzel Kişi ise İstenen Belgeler:
Eğer şirket ortaklarının daha önce Türkiye’de açtırdıkları bir banka hesapları varsa tüm işlemler hızlanacaktır. Eğer daha önce hesap açılmadıysa ortak olunacak şirketle görüşülüp pasaport ile bankaya başvuru yapılmasında sıkıntı olup olmadığı sorulmalıdır. Bu nokta özellikle Arap ülke vatandaşları için oldukça önemlidir.
Şirket kuruluş evrakları eksiksiz şekilde hazırlandıktan sonra işlemlerin tamamlanması yaklaşık bir hafta sürmektedir. Şirket kuruluşu için gerekli olan maliyet ortak sayısına, sermaye miktarına, müdür sayısına ve kira tutarına göre değişiklik gösterecektir. Kuruluş için istenen belgelerin hazırlanması sırasındaki noter ve tercüme masrafları dahil olmaksızın şirket kurmanın minimum maliyeti 3.500.000 gibi bir rakamdır.
Ülkemizde 2018 yılı verilerine göre kurulan yabancı ortaklı şirket sayısı 12.376’dır.
En çok yabancı ortaklık kurulan şehirleri söyle sıralayabiliriz:
Günümüzde çok farklı alanlarda hizmet veren şirketler bulunmaktadır. Şirketler kendi aralarında farklı sınıflara ayrılırlar ve bu sınıfların farklı nitelikleri mevcuttur. En basit tanımı ile şirket; bir ya da birden fazla kişi tarafından mal veya hizmet üreterek kazanç elde etmek için kurulan tüzel yapıdır.
Günümüzde farklı alanlarda hizmet veren farklı büyüklükte şirketler bulunur. Sözlük anlamı olarak şirket; bir veya birden fazla şahıs tarafından kar elde etme ve ürün üretme hedefiyle kurulan tüzel yapı anlamına gelir. Şirketler kendi aralarında farklı çeşitlere ayrılırlar. Yıllardan beri bu şirket türlerine ait olan çok sayıda kuruluş farklı alanlarda hizmet vermeye devam ediyor. Tüm bu türlerin farklı özellikleri ve kuralları bulunuyor. Her sınıftaki şirketin kişi sayısı, hisse özellikleri ve şirket sorumlulukları farklıdır. Bu özellikler doğrultusunda yönetilen büyük ve küçük kuruluşların ilk amacı kar etmek ve piyasada adlarını duyurmaktır. Bu türleri şu şekilde listeleyebiliriz:
Sermaye Şirketleri
Şahıs Şirketleri
İki Kategoride de Bulunabilecek Şirketler
Sermaye şirketleri; değerlerini ve güçlerini sermayelerinden alan şirketler olarak bilinir. Her ortağın yönetim gücü verdiği sermaye miktarına göre sınırlanır. Paylar şahsi değildir; satılabilir veya devredilebilir. Bir ortağın ayrılmasıyla ortaklık bozulmaz.
Şahıs şirketlerinde ortakların sorumluluğu sınırsızdır. Tek bir kişi veya birçok kişi tarafından kurulabilen bir şirket türüdür. Bu şirket ortaklığı devredilmesi zordur. Bu işlem için tüm ortakların onay vermesi gerekir.
İki kategoride de bulunabilecek şirketler; e- ticaret ve faktöring olarak ikiye ayrılırlar ve ikisi de ayrı özelliklere sahiptir.
Türkiye’de Maliye Bakanlığı’nın koymuş olduğu kurallar doğrultusunda işletmeler, verdikleri hizmet ya da sattıkları mal karşılığında müşterilerine borç tutarı kadar ticar...
Bilindiği üzere internet dünyası sahtekarlık ve tehlike konularında pek çok örnekle dolu. Şirketler, güvenlik kurumları ve de devletler bu konu üzerinde önemli çalışmalar...
2012 senesinin Haziran ayında Resmi Gazete’de yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, işletmeler için İş Sağlığı ve Güvenliğine dair personel istihdamını z...